Rode wijn

Wie aan wijn denkt, zal waarschijnlijk al snel aan rode wijn denken. Niet gek, want rode wijn wordt al duizenden jaren op aarde gedronken. Volgens sommige bronnen zou de oorsprong van de wijnbouw dan ook in Georgië of Armenië liggen. Bij Drinkrituals zijn we er dan ook trots op om exclusieve wijnen uit deze prachtige landen voor u aan te bieden. Bent u benieuwd naar ons aanbod en wilt u kennismaken met de rode wijn uit deze landen? Lees hieronder meer over ons aanbod en kies vandaag nog uw favoriete wijn.

Showing 1–24 of 86 results

Rode wijn kopen

Rode wijn wordt gemaakt door enkel en alleen de druiven van blauwe druivenrassen te gebruiken. Hoe rood een wijn precies wordt, is echter afhankelijk van de soort druif die gebruikt wordt. Na duizenden jaren telen, veredelen en door de invloeden van de natuur is er echter een groot aanbod blauwe druivenrassen. Naast de bekende Franse druivenrassen voor rode wijn, zoals de Merlot of de Pinot Noir, zijn er over de hele wereld druivenrassen geteeld. Deze rassen kenmerken zich door de specifieke streek, de bodem en het klimaat waarin ze geteeld worden. En laat de Kaukasus nu net een uitstekend gebied voor de wijnteelt zijn!

Onze rode wijnen

Speciaal uit de Armeense en Georgische hoogvlaktes en bergen is er in al die jaren een zeer ruim aanbod rode wijnen verkrijgbaar. Wat begon als particuliere teelt door wijnboeren is inmiddels uitgegroeid tot een professionele wijncultuur: de rode wijnen uit Georgië en Armenië doen inmiddels dan ook niet onder voor hun Franse of Spaanse tegenhangers! Een aantal bekende druiven:

  • Areni noir: bekendste rode druifsoort uit Armenië. Ook wel de Pinot Noir of Merlot van de Kaukasus genoemd en staat bekend om zijn volle en stevige smaak. Uitstekende druif in combinatie met wild of andere vleesgerechten.
  • Kakhet en Kindoghni: Beide mooie, volle druifsoorten met een goed bouquet en passend tannine, worden eveneens gebruikt voor zoete dessertwijnen bij een latere oogst.
  • Haghtanak (of Akhtanak): druifsoort waarmee ideaal valt te combineren. De Hagtanak wordt als ondersteunende druifsoort gebruikt in cépages van meerdere druifsoorten.

Het kiezen van de juiste wijn

Nu u wat meer weet over enkele druifsoorten is het tijd om te kiezen voor de juiste wijn. Maar Hoe kiest u deze eigenlijk? Allereerst is het verstandig om de reden van de wijn te kiezen: drinkt u de wijn bij speciale gelegenheden of een diner? Bekijk dan wat de gerechten zijn en probeer hierop af te stemmen. Onthoud dat rode wijnsoorten beter bij vleesgerechten en wild passen dan bij gevogelte of vis. Kies nooit ‘zomaar’ een wijn, maar laat u daarbij altijd leiden door uw persoonlijke voorkeuren, smaak of kundig advies.

Meer weten? Neem contact op!

Krijgt u geen genoeg van wijn en wilt u meer weten over de mogelijkheden die Drinkrituals biedt? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen door het online contactformulier in te vullen. Ook als u op zoek bent naar exclusieve wijnproeverijen of zelfs een wijntour door Armenië en Georgië horen wij graag van u.