Witte wijn

Witte wijn wordt na rode wijn het meest gedronken op de wereld. Dat we al lang wijn drinken mag geen geheim meer zijn, maar waar wijn voor het eerst het levenslicht zag is lastig te zeggen. Volgens de oude legendes zou wijn voor het eerst op de Kaukasus gemaakt zijn en al bijna duizenden jaren bestaan. Drinkrituals combineert deze legendes met topwijnen uit het heden, want inmiddels mogen Armenië en Georgië zeker gezien worden als vooraanstaande wijnlanden. En dat proeft u zeker terug in onze selectie rode en witte wijnen!

Showing 1–24 of 63 results

Witte wijn kopen

Witte wijn kan gemaakt worden van zowel witte als blauwe druifsoorten, maar het verschil met een rode wijn is dat de schillen en takjes niet mee worden gehouden in het productieproces. Alleen het druivensap wordt gebruikt voor het maken van witte wijn. Dit druivensap gaat gisten, waardoor er suiker ontstaan die zich vervolgens omzetten in alcohol. Dit resulteert in een droge (minder suikers) of zoete witte wijn (meer suikers). Ook dessertwijnen zijn doorgaans witte wijnsoorten die langer gegist hebben.

Een divers aanbod witte wijnen

Georgië en Armenië staan bekend als opkomende wijnlanden. Niet zo gek, want de wijnen uit de Kaukasus mogen zeker gewaardeerd worden. Na moeizame decennia bloeit de wijnproductie in beide landen weer volop als nooit tevoren. En dat uit zich ook in het aanbod witte wijnen, dat flink gegroeid is. Een aantal druifsoorten die u niet mag missen:

  • Voskehat: ook wel de ‘gouden druif van Armenië’ genoemd en levert fijne witte wijnen. Wijnen met de Voskehat staan bekend om hun fruitige toon en aangenaam zuurtje.
  • Rkatsiteli: een oude druifsoort, die inmiddels wat aan populariteit is ingeboet. Levert echter stevige droge wijnen met een verkwikkend zuurtje.
  • Kangun (of Kangoun): druif die voorheen altijd gebruikt werd voor de productie van brandy (een ander bekend Armeens exportproduct). Inmiddels weten Armeense wijnmakers de druif meer op waarde te schatten en dat resulteert in een mooie, frisse witte wijn.

Uw favoriete wijn kiezen

Nu u wat meer weet over de wijnen uit ons assortiment is het tijd om te kiezen. Maar op basis van wat kiest u eigenlijk uw nieuwe wijn? Laat u in ieder geval altijd leiden door uw eigen smaken en voorkeuren. Daarnaast is, zeker witte wijn, een multifunctionele wijn die bij een groot aantal gerechten gedronken mag worden. Let er alleen wel op dat een witte wijn goed combineert met lichte smaken, bijvoorbeeld vis, zeevruchten of gevogelte. Dit komt doordat de frisse, zure tonen uitstekend samengaan met de wat vette of ziltige smaak. De frisheid van een wijn maakt hem daardoor ook populair in de warme zomermaanden.

Laat u verrassen door ons aanbod!

Drinkrituals is dé expert op het gebied van wijnen uit de Kaukasus en Georgië en Armenië in het bijzonder. Deze kennis uit zich niet alleen in onze directe kennis van wijnen, druivenrassen en productiemethodes, maar ook de geschiedenis van beide landen. Dankzij deze achtergrond weten wij precies hoe wij u een uniek en verrassend aanbod wijnen kunnen bieden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u deelnemen aan een proeverij van Georgische of Armeense wijnen? Neem dan vandaag nog contact op via het contactformulier!