fbpx
×

Georgische wijn

Grenzend aan de Zwarte Zee ligt het land Georgië. Samen met Armenië wordt het gezien als een van de oudste gebieden ter wereld waar wijnen worden gemaakt. Er zijn dan ook sporen teruggevonden van Georgische wijnen die zo’n zesduizend jaar v.Chr. zijn vervaardigd uit inheemse druivenrassen. Bekend is dat deze Georgische wijnen zowel werden gebruikt voor rituelen als normale consumptie. Zo heeft de Georgische wijncultuur een traditionele, maar rijke geschiedenis. Ook bij Drinkrituals worden inmiddels Georgische wijnen verkocht. Bent u benieuwd naar ons grote assortiment van deze unieke wijnsoorten? Lees hieronder meer over Georgië als wijnland en de Georgische wijnen.

Georgische wijn

Georgische wijnen kopen

Georgië is een wijnland bij uitstek. Hoewel we bij wijn uiteraard al snel aan Frankrijk, Duitsland of Spanje denken, zijn de Georgische wijnen en andere wijnen uit de Kaukasus steeds meer in trek. En eigenlijk zijn ze dat al heel lang. Met name tijdens de overheersing van Georgië door de Sovjet-Unie werden de Georgische wijnen steeds meer op waarde geschat. Het duurde echter even voordat de Georgische wijnsoorten hun weg naar West-Europa vonden, maar inmiddels zijn ze ook in Nederland en daarbuiten een steeds bekender product. Wijntelers uit Georgië blijven echter niet op hun lauweren rusten; nog altijd worden er nieuwe wijncombinaties geprobeerd en ontwikkeld. Het aantal wijnhuizen is dan ook explosief gegroeid.

 

Soorten Georgische wijnen

Die groei ziet u ook terug in het aantal Georgische wijnen dat inmiddels verkocht wordt. In de regio’s Kacheti, Kartli, Imereti, Abchazië, Ratsja-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti vindt de meeste wijnbouw plaats. Producenten van Georgische wijnen zijn de afgelopen jaren op zoek geweest naar de beste combinaties tussen druivenrassen. Georgische wijnen worden gemaakt van achtendertig officieel erkende druivenrassen, hoewel het totale aantal druivensoorten in Georgië op wel vierhonderd wordt geschat. De bekendste rassen zijn de rkatsiteli (wit) en de saperavi (rood). De wijnsoorten daarentegen dragen net als Franse wijnen de naam van de regio waar ze vandaan komen. Ook zoet, droog of sprankelend en alle tussenliggende wijnvariëteiten komen terug in de wijnen uit Georgië.

Georgië: een vruchtbaar land

Dankzij de altijd aanwezige bries en vochtige lucht vanuit de Zwarte Zee en het vruchtbare hooggebergte van de Kaukasus ontstond er in Georgië een ideaal wijnklimaat. Hoewel het land ingeklemd tussen de bergen en zee ligt, is Georgië goed beschut tegen weersomstandigheden. Slecht weer komt zelden voor in dit land met een gematigd klimaat. Uiteraard heeft dit alleen maar een positieve invloed op de druifsoorten en wijnranken. Wilt u echt een unieke wijnsoort proberen? Dan is oranje wijn een traditioneel product uit dit land in de Kaukasus. Bij deze wijn blijven de druivenschillen in contact met de most tijdens het rijpen van de wijn. Hierdoor ontstaat een oranjekleurige wijn met een volle body.

Georgische wijnhuizen

Inmiddels zijn er diverse wijnhuizen die volop wijn produceren, goed voor enkele miljoenen liters per jaar. Bekende wijnhuizen zijn Teliani Valley, Telavis Marani en Tbilvino met grond in Tbilisi en Kakheti. Anderzijds zijn er nog altijd duizenden kleine wijnboeren die hun eigen wijnen telen op de Georgische heuvels.

Een unieke manier van wijn maken

Dankzij de eeuwenoude geschiedenis van de Georgische wijnbouw zijn er verschillende technieken ontstaan om de wijn te produceren. In het begin werden de wijnen in een kenmerkende kruik van aardewerk bewaard. Het druivensap begon te gisteren en werd wijn. Deze zogenoemde kvevris zijn inmiddels kenmerkend voor de Georgische cultuur en zijn bij opgravingen in heel het land aangetroffen. Hoewel het produceren van wijn in kruiken tegenwoordig niet meer gebeurt, zijn de Georgiërs nog altijd trots op hun wijnhistorie. Zo af en toe worden de kruiken nog toegepast bij rituelen of ceremonies. De meeste wijn wordt tegenwoordig echter geproduceerd in stalen vaten en ketels. Voornamelijk vanwege de hygiëne en het behouden van zoveel mogelijk smaken.

Meer weten over wijn? Wij helpen u graag!

Om tot de beste keuze te komen op het gebied van wijnen is het belangrijk dat u de wijnen proeft of de juiste informatie over de desbetreffende wijnsoort kent. Drinkrituals helpt u graag bij het zoeken en kiezen van de beste wijnen voor een diner, feest of gewoon voor een avondje genieten. Wij geven u tips over wijnen- en druifsoorten. Ook vindt u bij ons verschillende brandy’s en mixboxen die het perfecte cadeau vormen voor uw kennissen of familie. Meer weten over onze wijnen en andere dranken uit de Kaukasus? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en bestel uw nieuwe wijn in onze webshop!

Onze merken

Wij hebben de volgende merken in ons assortiment.

Om deze webshop te mogen bekijken moet je ouder dan 18 zijn. Ben je ouder dan 18?