fbpx
×

Libanese Wijn

Wist u al dat Libanon tot één van de oudste wijnlanden behoord? Hier bevinden zich de oudste wijnstreken ter wereld. Al ruim 5.000 jaar maakt Libanon wijn en doet dit nog op de dag van vandaag. De bodem van de Bekaa Vallei is zeer vruchtbaar waardoor voornamelijk Franse druivenrassen hier perfect kunnen groeien. Libanon heeft een flinke opmars gemaakt en hiermee opnieuw de Libanese wijnen op de kaart gezet. Wereldwijd zijn Libanese wijnen bekend en worden alom geprezen om de hoge kwaliteit en unieke smaak. Haal vandaag een flesje Libanese wijn in huis en ga op wijnreis in eigen huis. U bestelt Libanese wijn eenvoudig online in onze webshop.

Libanese wijn

Libanese wijn kopen

Hoe Libanon ooit uitgegroeid is tot een bekende wijnregio? Waarschijnlijk hebben oostelijke buurlanden zoals Georgië de wijnbouw overgebracht naar Libanon. Het is bewezen dat Libanon al wijn produceerde toen de jaartelling begon, terwijl Europa pas op een later moment begon met wijnbouw. Libanese wijn werd tijdens de Middeleeuwen door heel Europa geëxporteerd. Libanon is dus al jaren gespecialiseerd in het produceren en distribueren van wijn.

 

Wijnbouw in Libanon

Wanneer je hoort dat er voornamelijk Franse druivenrassen groeien in de Bekaa Vallei dan klinkt dat misschien wat vreemd. Toch zit er een logische verklaring achter. Zo behoorde Libanon tot het begin van de vorige eeuw tot een Frans protectoraat. De Fransen hebben toentertijd hun eigen druivenrassen aangeplant en die zijn nooit meer weggegaan. Het is niet verwonderlijk dat blauwe druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Syrah en Cinsault vaak terugkomen in een Libanese blend. Witte rassen zoals ChardonnaySauvignon Blanc en Clairette zijn ook kenmerkend voor witte Libanese wijnen.

Inheemse druivenrassen

Gelukkig kent Libanon ook inheemse druivensoorten waar ze uitstekende wijnen van maken. De meest bekende druivensoorten zijn de Obaideh (wit) en Merwah (wit). De Libanese wijngaarden liggen voornamelijk op de helling van de Bekaa Vallei op ongeveer 1.000 meter hoogte. Dankzij het Middellandse Zeeklimaat en ideale weersomstandigheden kunnen de druiven goed rijpen en hoeven wijnmakers vrijwel geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. De grote hoogte zorgt voor voldoende koelte in de nacht, waardoor de druiven genoeg zuren en frisse aroma’s kunnen behouden. Libanon beschikt tevens over bodems die een zeer hoog kalkgehalte hebben, dit draagt bij aan de smaak en elegantie van de wijnen.

De traditionele wijnhuizen

De Libanese wijnmarkt wordt gedomineerd door drie grote wijnhuizen, maar er zijn ook tal van kleinere wijnhuizen die gezamenlijk naar schatting jaarlijks zo’n 2 miljoen liter wijn produceren. De meest bekende wijnhuizen uit Libanon zijn:

  • Château Ksara: Het grootste wijnhuis van Libanon is Château Ksara. Dit wijnhuis is opgericht door Jezuïeten in 1857, maar heeft inmiddels een grote transformatie ondergaan. Het is een stuk moderner geworden. Château Ksara produceert voornamelijk wijnen met Franse druivensoorten die wereldwijd verkocht worden.
  • Château Musar: Wijnhuis Château Musar is wereldwijd bekend. Libanese wijnen zijn dankzij dit wijnhuis bekend geworden. In de jaren 1970 en 1980 boekte Château Musar spectaculaire resultaten die ook Europese proeverijen bereikte. Vandaag de dag zijn wijnen van Château Musar nog steeds van hoge kwaliteit.
  • Château Kefraya: Château Kefraya is een echt familiebedrijf dat werd opgericht vlak na de Tweede Wereldoorlog door familie Butros. De 300 hectare aan wijngaarden liggen aan de Bekaa Vallei. Ze zijn gespecialiseerd in blends met internationale druivenrassen die zij persen in eigen kelder.
  • Clos St. Thomas: Clos St. Thomas, wellicht beter bekend als Château St. Thomas is een traditioneel Libanees familiebedrijf die kwaliteitswijnen produceert in de Bekaa Vallei. Het wijnhuis gebruikt graag Franse druivensoorten in de verschillende wijnen. Zo produceren zij zowel witte als uitstekende rode wijn die in eigen eikenhouten vaten in eigen kelder rijpen.

De Bekaa-Vallei: het wijnoord van Libanon

De Bekaa-Vallei is verreweg het belangrijkste wijngebied van het land. Door de extreem vruchtbare grond is de vallei al decennia lang uiterst geschikt voor wijnbouw. Niet alleen komt het merendeel van alle wijn uit Libanon vandaan, ook de kwaliteit van de wijn is hier uitmuntend. Waar het in de rest van Libanon vooral warm en droog kan zijn, is het klimaat hier gematigd. Er valt genoeg regen en de koele avonden zorgen ervoor dat de wijnstokken goed groeien. In de Bekaa-Vallei zijn bovendien verschillende bodemsoorten te vinden. Zo kent de vallei bodems van leisteen en gravel, maar ook van leem of terra rossa. Ieder type bodem geeft de druivenrassen zijn unieke smaak mee.

Haal de smaak van Libanon in huis

We hebben verschillende Libanese wijnen in ons assortiment. Zowel rode als uitstekende witte wijnen kunt u proberen. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan klaar voor vragen en geven u passend advies voor een geschikte wijn. Maar ook voor andere wijn- of druivensoorten bent u bij ons aan het juiste adres. Ons aanbod is breed. Op zoek naar hét perfecte geschenk? Stel dan zelf een mixbox samen met diverse soorten dranken. U zult uw relatie aangenaam verrassen!

Veelgestelde vragen

  • Met welke spijs kan ik mijn Libanese wijn combineren?

De Libanese keuken heeft in de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Dat is helemaal niet gek want er zijn ontzettend veel verschillende gerechten. Ook de mezze tafel is een echte aanrader. Heeft u een Libanese rode wijn? Dan is deze heerlijk om te combineren met een mezze tafel gemaakt van Halloumi, dadels en za’atar. Dit is een smaakexplosie waar de zout en zoet mooi samenkomen. Hummus is ook een zeer populaire lekkernij uit de Libanese keuken. Heeft u zin in een pittige hummus? Combineer deze dan met een rosé uit Libanon. Heerlijk!

  • Wat maakt Libanon een goed wijn land?

Libanon is een van de weinige wijnproducenten in het Midden-Oosten. Dit heeft te maken met het droge, warme klimaat. Het klimaat heeft als gevolg dat de wijngaarden enkel op grote hoogtes kunnen functioneren. De Bekavallei ligt op meer dan 1000 meter hoogte en beschikt over een vruchtbare grond. Deze grond in combinatie met de Franse wijnmakers die in het verleden actief waren in Libanon, maakt het een goed wijnland. De invloeden van de Fransen zijn terug te zien in de druivenrassen, die zijn namelijk overwegend Frans. Vooral de rode wijnen en de rosé zijn van een hoog niveau.

  • Hoe kan ik mijn Libanese wijn goed bewaren?

Om de Libanese wijnen écht te kunnen proeven, is het aan te raden om de wijn op een juiste manier te bewaren. Als u een wijn graag wilt drinken over een langere periode, dan is de opslag cruciaal voor de gewenste smaakbeleving. Het constant blijven van de temperatuur is de belangrijkste factor. In het geval van een Libanese rode wijn, moet de bewaringstemperatuur ongeveer 12 graden Celsius zijn. De fles kan dan in stabiele omstandigheden rijpen. Zorg ook dat de druk in de fles en de kurk stabiel blijven. Een klimaatkast is hiervoor de perfecte oplossing.

  • Met welke spijs kan ik mijn Libanese wijn combineren?

De Libanese keuken heeft in de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Dat is helemaal niet gek want er zijn ontzettend veel verschillende gerechten. Ook de mezze tafel is een echte aanrader. Heeft u een Libanese rode wijn? Dan is deze heerlijk om te combineren met een mezze tafel gemaakt van Halloumi, dadels en za’atar. Dit is een smaakexplosie waar de zout en zoet mooi samenkomen. Hummus is ook een zeer populaire lekkernij uit de Libanese keuken. Heeft u zin in een pittige hummus? Combineer deze dan met een rosé uit Libanon. Heerlijk!

  • Wat maakt Libanon een goed wijn land?

Libanon is een van de weinige wijnproducenten in het Midden-Oosten. Dit heeft te maken met het droge, warme klimaat. Het klimaat heeft als gevolg dat de wijngaarden enkel op grote hoogtes kunnen functioneren. De Bekavallei ligt op meer dan 1000 meter hoogte en beschikt over een vruchtbare grond. Deze grond in combinatie met de Franse wijnmakers die in het verleden actief waren in Libanon, maakt het een goed wijnland. De invloeden van de Fransen zijn terug te zien in de druivenrassen, die zijn namelijk overwegend Frans. Vooral de rode wijnen en de rosé zijn van een hoog niveau.

  • Hoe kan ik mijn Libanese wijn goed bewararen?

Om de Libanese wijnen écht te kunnen proeven, is het aan te raden om de wijn op een juiste manier te bewaren. Als u een wijn graag wilt drinken over een langere periode, dan is de opslag cruciaal voor de gewenste smaakbeleving. Het constant blijven van de temperatuur is de belangrijkste factor. In het geval van een Libanese rode wijn, moet de bewaringstemperatuur ongeveer 12 graden Celsius zijn. De fles kan dan in stabiele omstandigheden rijpen. Zorg ook dat de druk in de fles en de kurk stabiel blijven. Een klimaatkast is hiervoor de perfecte oplossing.

Onze merken

Wij hebben de volgende merken in ons assortiment.

Om deze webshop te mogen bekijken moet je ouder dan 18 zijn. Ben je ouder dan 18?