fbpx
×

Armeense wijn

Armenië wordt gezien als een van de eerste plekken op aarde waar wijnranken te vinden waren. Volgens historici worden er al zo’n zesduizend jaar Armeense wijnen gemaakt. Deze wijnen zijn dan inmiddels ook niet meer weg te denken in dit land in de Kaukasus. Tegenwoordig vinden de stevige, maar ook frisse en tintelende wijnen hun weg naar de rest van de wereld en nu ook naar Nederland. Bent u benieuwd naar wat Armeense wijnen zo bijzonder maakt en hoe u zelf het beste kunt genieten van de mooie wijnsoorten uit dit land? Hieronder vertellen we u daar graag meer over en nemen wij u mee op een kleine wijnreis langs Armenië en zijn wijnen.

Armeense wijnen kopen

Centraal in de geschiedenis van de Armeense wijnen en het land ligt de berg Ararat, waar volgens de Bijbel Noah en zijn Ark bleven steken na de zondvloed. Hier vindt men al sinds de oudheid de mooiste wijnranken van Armenië die op de vruchtbare berg op de grens met Turkije en Armenië groeien. Armeense wijnen zijn te herkennen aan zowel een robuuste, maar ook prikkelende afdronk. Afhankelijk van de soort wijn uiteraard. De specifieke smaak ontstaat dankzij de vruchtbare grond, die bestaat uit het vulkanisch gesteente en puim van de berg Ararat (een oude vulkaan). Deze grond is erg vruchtbaar en bevat vele mineralen, zodat hij de perfecte voedingsbodem vormt voor het maken van Armeense wijnen.

 

Wijnhuizen Armeense wijnen

In Armenië zijn er verschillende wijnhuizen die op traditionele of moderne wijze Armeense wijnen produceren. Drinkrituals is er trots op om met deze verschillende producenten en producten samen te werken. Hieronder zetten wij een aantal voorname wijnhuizen en makers van Armeense wijnen voor u op een rij:

  • Gevorkian Winery: Relatief jong en opgericht in 2006 is dit wijnhuis nu al een vooruitstrevend wijnhuis. Met nieuwe technieken, gecombineerd met de ongeveer 300 zonnige dagen die Armenië per jaar kent, wordt zowel wijn van druiven als van bessen en ander fruit geproduceerd.
  • Trinity Canyon Vineyard: De Trinity Canyon Vineyard startte in 2009 met het telen van echte Armeense wijnranken. Een goede, hoge ligging en de aanwezigheid van vulkanische grind- en zandvloeden hebben invloed op de rijke smaak van de wijnen van dit wijnhuis.
  • Voskevaz Winery: Hoogwaardige wijnen gemaakt op een traditionele manier: dat is waar Voskevaz Winery in de regio Aragatstotn als sinds 1932 voor staat. Inmiddels is het productieproces gemoderniseerd, maar nog altijd worden er kruiken en houten vaten gebruikt om sommige wijnen te bewaren en rijpen. 
  • Zorah Wines: Een prestigieuze wijnbouwer die in 2003 begon met het telen van wijnranken. Eigenaar Zorik Gharibian wilde met zijn Armeense wijnen het topsegment van de markt bereiken. En dat is hem ruimschoots gelukt met zijn collectie topwijnen.

Armeense wijnen worden zowel gemaakt van de klassieke druivensoorten, zoals de merlot of chardonnay, als van inheemse druifsoorten. Originele Armeense druivensoorten zijn de areni noir, khindogni, charents, de kakhet en de hagtanak. Naast verschillende Armeense wijnen, staat Armenië ook bekend als producent van een groot aantal soorten brandenwijn ook wel brandy genoemd in het Engels. Deze heerlijke sterke dranken vindt u eveneens in het assortiment van Drinkrituals.

Proef de cultuur

Ondanks dat Armenië als wijnland al vele eeuwen oud is, is de wijncultuur in West-Europa een tijdlang in de vergetelheid geraakt. Hoog tijd dus om de Armeense wijnsoorten weer te laten schitteren. In onze wijnen proeft u dan ook de eeuwenoude tradities en wijncultuur van dit bijzondere land! In 2011 vonden archeologen in de grotten van het stadje Areni ’s werelds oudste vormen van wijnproductie. Geschat wordt dat dit eerste ‘wijnhuis’ al in 4000 v.Chr. actief was. Hoewel de Sovjet-Unie in de 20e eeuw grote invloed had op Armenië als land, beleefde de Armeense wijnproductie haar hoogtijdagen. Met name tussen 1940 en 1980 steeg de productie ontzettend. Hierna raakten de wijnen uit het land een beetje in de vergetelheid. Inmiddels zijn de wijnen van dit land uit de Kaukasus bezig aan een grote opmars en worden ze overal ter wereld herkend en erkend door vinologen, maar met name door wijnliefhebbers.

Laat u verrassen

Het proeven en kiezen van een goede wijn is een persoonlijk proces waarbij best wat hulp gevraagd mag worden. Daarom staan wij van Drinkrituals graag voor u klaar om u tips over de wijnen- en druifsoorten te geven. Ook vertellen wij u graag meer over andere dranken uit ons assortiment zoals brandy of verschillende mixboxen. Wij helpen u graag bij het uitkiezen van uw nieuwe, favoriete wijnen of andere soort dranken uit de Kaukasus. Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen wanneer u nog vragen heeft of meer wilt weten over een bepaalde druivensoort of type wijn of wijnland.

Onze merken

Wij hebben de volgende merken in ons assortiment.

Om deze webshop te mogen bekijken moet je ouder dan 18 zijn. Ben je ouder dan 18?