fbpx
×

Griekse Wijn

Hoewel Griekenland wellicht niet als bekend wijnland bij u opkomt, produceren zij al meer dan duizend jaar wijn. Het is onderdeel van de Griekse cultuur. Zo kent de Griekse mythologie de god van wijn en vreugde: Dionysos. Wijn maken zit in het bloed van de Grieken, en dat blijkt. Inmiddels produceren verschillende wijnhuizen kwaliteitswijnen. Van rood tot wit en van stevig naar fris; u kunt genieten van de meest schitterende Griekse wijnen. We delen graag onze favoriete Griekse wijnen met u. Ontdek het aanbod en laat u verrassen!

Griekse wijn

Griekse wijnen kopen

Griekenland heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Ze hadden een kleine achterstand in te halen met welbekende wijnlanden en daarom besloten ze een grote inhaalslag te maken. De wijnproductie steeg in een razendsnel tempo en 10% van de hoeveelheid wijn is gecertificeerd met de V.Q.P.R.D. kwalificatie. Dit is een Europese wettige kwalificatie voor eersteklas kwaliteitswijn. Maar ook de Grieken zelf stellen hoge eisen aan de wijn om zo de beste wijnen te produceren. In Griekenland groeien meer dan 300 soorten druivenrassen, waarvan de meerderheid inheems zijn en nergens anders te vinden zijn. Deze diversiteit aan druiven zorgen voor de unieke en exclusieve Griekse wijnen. Bekende Griekse druivenrassen zijn voor wit Assyrtiko, Robóla, Vilana en voor blauw Mavrodaphne, Mandelaria, Agiorgitiko en Xynómavro, en Limnio. De inheemse druivenrassen worden tegenwoordig ook gecombineerd met internationale druivenrassen.

Bijzondere wijnhuizen

In Griekenland zijn er diverse wijnhuizen die gespecialiseerd zijn in het produceren van wijn op traditionele wijze. Wij hechten veel waarde aan het delen van de meest bijzondere wijnen van bijzondere wijnhuizen, zodat u net zoals wij, een vleugje van de Griekse cultuur kunt proeven. Een aantal van Griekenlands meest gerenommeerde wijnhuizen hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

  • Douloufakis: Wijnhuis Douloufakis is een echt Grieks familiebedrijf die de beste kwaliteitswijnen maakt op het eiland Kreta. Voor de wijnproductie maken ze graag gebruik van inheemse druivenrassen. De familie Douloufakis beschikt over maar liefst 10 hectare aan vruchtbare wijngaarden.
  • Argyros Estate: Op Santorini is familie Argyros er in geslaagd om uitstekende wijnen te maken. Dit familiebedrijf produceert al 4 generaties lang met passie Griekse wijnen met lokale Griekse druivenrassen. Door de jaren heen is het wijnhuis flink gemoderniseerd en uitgebreid.
  • Lyrarakis: Wat wijnhuis Lyrarakis op Kreta zo uniek maakt heeft te maken met hun werkwijze. Het wijnhuis staat bekend om het produceren van wijn met bijna uitgestorven druivensoorten. Dankzij deze methode weten zij eeuwenoude inheemse druivenrassen een nieuw leven in te blazen. Inmiddels heeft Lyrarakis zich op de internationale kaart gezet.
  • Palivou Estate: Eén van de meest bekende en tevens grootste wijnhuizen uit Griekenland is Palivou Estate. Het wijnhuis bevindt zich op slechts anderhalf uur rijden van Athene in regio Nemea. Palivou Estate gebruikt voornamelijk de rode druif Agiorgikito in haar wijnen. In wijnregio Nemea vindt deze druivensoort haar oorsprong.

Proef de Griekse cultuur

Veel Griekse wijnhuizen kiezen ervoor om inheemse druivenrassen te verwerken in de wijn. Hierdoor proeft u bij het drinken een stukje Griekenland. De wijnstreken van de Griekse eilanden zijn dan wel iets minder bekend, maar zijn ook in staat om uitzonderlijke wijnen te produceren. Eiland Kreta is goed voor zo’n 20% van de totale Griekse wijnproductie. En bekende wijnhuizen Douloufakis en Lyrarakis zijn hier gevestigd. Zij zullen Griekse wijnen nog meer op de internationale kaart zetten de komende jaren, verwachten wij zo. Op het Griekse vasteland wordt de meerderheid van alle wijnen geproduceerd. Centraal Griekenland, Attika en het eiland Evia samen produceren jaarlijks meer dan 2 miljoen hectoliter wijn. Er zijn nog zoveel wijnen, smaken en wijnhuizen te ontdekken.

Meer informatie over onze wijn? We helpen u graag!

U en uw gasten eens verrassen met een bijzondere wijn? Drinkrituals.nl heeft een ruim assortiment aan de beste unieke wijnen uit verschillende wijnlanden. We helpen u graag bij het vinden van een passende wijn voor uw feestje, diner, borrel of andere gelegenheid. Met passie delen wij onze wijnkennis en leuke tips. Tevens kunnen wij u voorzien van smakelijke wijn-spijs combinaties om uw gelegenheid helemaal compleet te maken. Heeft u vragen over onze wijnen? Of bent u op zoek naar advies? We helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op of bestel direct in onze webshop.

Veelgestelde vragen

Met welke spijs moet ik mijn Griekse wijn combineren?

Er zijn ontzettend veel Griekse delicatessen. Het etenswaar is vaak ook heel erg geschikt om te combineren met onze Griekse wijnen. Bent u van plan om de Griekse cultuur in huis te halen, dan mag de gyros met tzatziki niet ontbreken. Het gegrilde varkensvlees is ook in Nederland ondertussen ontzettend populair en goed te combineren met een glaasje wijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een volle witte wijn. Ook de souvlaki mag natuurlijk niet ontbreken. Dit is vaak gemarineerd kip- lams- of varkensvlees. De kruiden van het vlees zijn heerlijk in combinatie met een frisse wijn. Over het algemeen is de Assyrtiko druivensoort hier erg geschikt voor. Heerlijk!

Hoe proeft u Griekse wijn?

Wilt u de wereld van de Griekse wijnen ontdekken? Dat begrijpen wij maar al te goed. Daarom is het ook aan te raden om de Griekse aroma’s echt te proeven. Dat kan op verschillende manieren, maar het is eigenlijk erg eenvoudig. Allereerst schenkt u de gewenste wijn in een wijnglas. Het is belangrijk dat dit een wijnglas is, omdat u de wijn moet walsen. Dit houdt in dat u de wijn rond moeten laten gaan in het glas. Dit zorgt er namelijk voor dat er meer zuurstof bij de wijn komt. Meer zuurstof betekent ook meer aroma’s. Om het glas te walsen, pakt u het glas bij de voet of de steel en met een soepele handbeweging draait u de wijn rond. Vervolgens ruikt u het glas en slurpt u een beetje. Als u slurpt, proeft u de smaak namelijk nóg beter. Laat de wijn goed in de mond rondgaan voor een optimale smaakbeleving.

Hoe bewaar ik mijn wijn?

Over het algemeen raden wij aan om een dichte wijn in een donkere omgeving te bewaren. Een wijnkast of een wijndoos zijn hiervoor uiterst geschikt. De temperatuur moet constant blijven. Dit is van belang omdat er anders zuurstof in de fles kan komen. De aroma’s komen dan al vroegtijdig vrij en de wijn verliest smaak. Een constante temperatuur tussen de 10 en 14 graden in een donkere omgeving is hierin het beste. Het kan zijn dat uw wijn op een andere temperatuur bewaart moet blijven, bij twijfel kunt u ons altijd contacteren.

Onze merken

Wij hebben de volgende merken in ons assortiment.

Om deze webshop te mogen bekijken moet je ouder dan 18 zijn. Ben je ouder dan 18?