Wie van wijn wil genieten, zorgt ervoor dat de wijn zo optimaal mogelijk bewaard wordt. Per soort wijn is dit verschillend, dus het kan zeker geen kwaad om u hier eens in te verdiepen. Hoe u een wijn het beste bewaart, hangt erg af van het soort, de fles, de plek en de sluiting van de fles. In dit blog vertellen wij u er graag meer over. Want een goede bewaarplek zorgt ervoor dat u optimaal geniet van uw wijntje.

De juiste plek
Wijn mag best een tijdje bewaard worden, zeker als u een voorraadje wil aanleggen. Of alvast enkele flessen koopt voor een etentje of feestelijke aangelegenheid. Het voornaamste is dat u voor een juiste bewaartemperatuur nooit extremen opzoekt. Bewaar de wijn dus nooit op (te) warme of koude plekken. Leg flessen bij voorkeur uit het zonlicht op een koele, ietwat donkere plek. Echte wijnliefhebbers hebben hier waarschijnlijk een speciale wijnkast of zelfs een klimaatkast voor. In de klimaatkast wordt wijn continu op de perfecte manier bewaard. Niet te warm, maar ook niet te koud. Wijnflessen mogen neergelegd worden, al is het beter om flessen met een schroef- of rubberdop rechtop te bewaren. Zo vermijdt u een rubbersmaakje of oxidatie in de wijn.

Juiste temperatuur om wijn te bewaren
Over het algemeen geldt dat rode wijn het best tot zijn recht komt wanneer hij bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius wordt bewaard. Dit is ongeveer kamertemperatuur in Nederland. Witte wijn en rosé mogen iets koeler bewaard worden: tussen de 7 en 12 graden Celsius. Maar dit verschilt wel per wijnsoort. Wordt de wijn niet op de juiste temperatuur bewaard, dan kan dit de smaak van de wijn dusdanig beïnvloeden dat hij niet prettig drinkt of zelfs wat wrang wordt.
Tip: Vaak staat de ideale bewaar- of drinktemparatuur al op de fles aangegeven. Ook kan de verkoper u hierover meer informatie verschaffen.
Hoe bewaar ik geopende wijn?
Kent u dat? Heerlijk een wijntje bij het eten of tijdens een borrel, maar de fles eindigt halfleeg. Wat doet u dan met deze geopende wijn? Die kunt u gelukkig op verschillende manieren bewaren. De meeste wijnen hebben een draaidorp, dus kunt u gewoon terug op de fles draaien. Witte wijn en rosé kunt u terug in de koelkast zetten en rode wijn terug in de (wijn)kast. Een halfgevulde fles blijft nog twee tot drie dagen goed. Mits goed afgesloten met eigen kurk.
Langer houdbaar
Langer wijn houdbaar houden? Kies dan een speciale (vacuüm) wijnstop. In dat geval kan wijn zelfs een week meegaan. Veel hangt af van de hoeveelheid wijn die nog in de fles zit. Die bepaalt namelijk of er al dan wel of geen oxidatie door zuurstof optreedt en de wijn ‘aantast’. Heeft u nog een klein bodempje in de fles? Dan kunt u dat eigenlijk beter direct opdrinken.
Tot slot
Heeft u na het lezen van dit blog zelf trek gekregen in een glas wijn? Dan bent u bij Drinkrituals op de goede plek. Op onze website vindt u een groot aanbod diverse soorten wijnen. Voornamelijk uit Armenië en Georgië. Bijzondere wijnen dus die zeker het proberen waard zijn. Bestel direct een of meerdere flessen in onze webshop. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

