fbpx
×

Recept Armeense Paaspilaf

Als de Kerstdagen en het Oud en Nieuw al herinneringen zijn, maar de ziel nog een feest wil vieren, begint de christelijke wereld zich voor te bereiden op het volgende feestdag(en) dat Pasen of Pascha (Latijn) heet. Deze dag is een herdenking van de opstanding van Jezus uit de dood. Pasen is een verplaatsbaar feest dat niet op een vaste datum valt. Maar het valt altijd in de lentemaanden, die perfect zijn om het begin van een nieuw leven te vieren. Prima, maar als je besluit iets nieuws te beginnen, moet je je geschiedenis heel goed kennen. Laten we dus samen wat historische feiten over Pasen ontdekken …

Hoe wordt Pasen gevierd?

Allereerst heeft Pasen heidense wortels. Het is nogal vreemd dat een feestdag, die nu het Christendom vertegenwoordigt, werd gevierd lang voordat deze zich over de hele wereld verspreidde. Maar het is waar. Heidense Armeniërs kleurden bijvoorbeeld ook eieren voor deze feestdag, maar toen was Pasen een feest om het einde van de winter en het begin van de lente te vieren.

Nu kleuren we ook eieren voor Pasen. Maar we doen het op een iets minder uitbundig als we het vergelijken met de tijd van onze voorouders. Ze vierden twee weken Pasen. En stel je voor… Ze waren dus twee weken lang eieren aan het kleuren en speelden verschillende spelletjes. De beste daarvan was het “duel” van de eieren. Het was een wedstrijd waarbij de eieren tegen elkaar werden geslagen en alle gebroken eieren als een trofee naar de winnaar gingen.

Verschillen van paasviering

Eigenlijk heeft Pasen in verschillende landen verschillende manieren van vertegenwoordiging. In Nederland of Duitsland zijn de paastaken of bomen versierd met versierde paaseieren. Of in sommige landen is het feest meer een carnaval geworden. Dus in Italië, Florence, hebben ze Scoppio del Carro of “Explosion of the Cart”, waar op Paaszondag een kar vol vuurwerk en pyrotechniek wordt aangestoken. Of in New York, VS, begint de Paasparade met het decoreren van heiligdommen in kerken met paasbloemen.

Ondanks het verschil in paasviering, hebben alle landen één gemeenschappelijke overeenkomst … de Keuken!! Op die dag vind je in elk christelijk huis een tafel vol heerlijke gerechten en natuurlijk rode wijn, het symbool van het bloed van Jezus Christus. Paasavond is een gastronomisch feest. In Armenië is het bijvoorbeeld een groot feest, en het lekker eten met nationale gerechten staat centraal. Alle gerechten; de vis, eieren, gebakken groenten, rijst met rozijnen en gedroogd fruit …, worden gegeten in combinatie met rode wijn. Het diner is het geweldige einde van deze geweldige dag.

Armeense zoete Pilaf met gedroogd fruit en noten

Om je dit jaar extra te laten genieten van Pasen, delen we een van de super lekkerste paas-recepten uit de Armeense keuken. Probeer het voor uw familieleden voor te bereiden. 

Paaspilaf

Armeense zoete Pilaf is een feestelijke maaltijd, wordt vooral gegeten met Pasen. De Pilaf is heerlijk, eenvoudig te bereiden en tegelijkertijd een goede “vitamineschop”. Traditioneel gebruiken Armeniërs gedroogde pruimen, abrikozen, rozijnen, walnoten en amandel. Maar dit alles, evenals de hoeveelheid ingrediënten, kan naar uw smaak worden gewijzigd.

Ingrediënten:

  • 1,5 kopje rijst
  • 1 kleine wortel geraspt
  • 2 eetlepels olie
  • Kruiden naar smaak (kardemom, kaneel, kruidnagel, berberis) 
  • Gedroogde abrikozen
  • Gedroogde pruimen zonder pit
  • 1/2 kopje rozijnen

Bereidingswijze:

  1. Was allereerst de rijst, giet in een koekenpan, giet er koud water in – het moet de rijst met 2 vingers bedekken, dek af kook in gezouten water. Was na het koken de rijst onder het koude kraanwater en laat het zeven. 
  2. Was vervolgens gedroogd fruit en rozijnen en stoom 10 minuten af met heet, maar niet kokend water. Zo kun je meteen zien hoe groot ze worden en hoeveel gedroogd fruit je aan de rijst wil toevoegen. Was het gestoomd fruit met koud water, droog het iets af en rooster vervolgens in olie tot ze lichtbruin zijn. 
  3. Rasp de wortel en rooster deze samen met het fruit en voeg de kruiden toe. Meng alles en laat 5 minuten sudderen.
  4. Als laatst voeg geroosterde ingrediënten bij de rijst en het ongelooflijk smakelijke gerecht is klaar.

Als de zoete pilaf met rozijnen klaar is, roer het dan en serveer heet.

Geniet van uw vredige diner met uw gezinsleden, herinner hen nog een keer aan uw liefde en vergeet de wijn niet!!

Onze merken

Wij hebben de volgende merken in ons assortiment.

Om deze webshop te mogen bekijken moet je ouder dan 18 zijn. Ben je ouder dan 18?