Wijn Shiraz/ Syrah druif

Wie op zoek gaat naar een rode wijnsoort met een stevig karakter komt al snel uit bij wijn van blauwe Shiraz of Syrah druiven. Deze druivensoort is wereldwijd populair en staat bekend om zijn goede wijnen. Shiraz of Syrah druiven zijn in technische zin dezelfde soort, maar door de cultivering, verschillende terroirs (groeilocaties) en klimaat, heeft zowel de Shiraz als de Syrah een geheel eigen karakter gekregen. Op deze pagina vertellen wij u graag meer over deze unieke druifsoort; smaakmaker en bouwstof van vele kwaliteitswijnen.

Showing 1–24 of 27 results

Wijn van de Shiraz of Syrah druif kopen

De Shiraz of Syrah druiven komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en werden al tijdens de Middeleeuwen in West-Europa geïntroduceerd. De exacte herkomst van de druif blijft echter nog altijd een mysterie voor wijnkenners en vinologen. In Europa bleek de Shiraz of Syrah druif echter al snel populair. De Syrah vond zijn weg naar de Zuid-Franse wijngebieden in de Rhône, terwijl de Syrah druif zijn weg naar de ‘Nieuwe Wereld’ vond. Shiraz druiven worden dan ook in Zuid-Amerika, maar voornamelijk Austalië verbouwd.

De verschillen tussen de Shiraz of Syrah

En nu bent u natuurlijk benieuwd naar het verschil tussen de Shiraz of Syrah druiven. Ondanks dat het in principe om dezelfde soort gaat, zijn er duidelijke verschillen te proeven tussen beide druiven. Zoals bij veel wijnen is de smaak van de wijn doorslaggevend. Waar een Shiraz vaak wat zoetere tonen aan een rode wijn geeft (waaronder zwarte bessen of pruimen), is een Syrah druif vaak strakker, met een herkenbare zweem van tabak of peper. Dit minieme verschil lijkt klein, maar wanneer u wijn van beide druifsoorten afzonderlijk zou proeven, worden de verschillen duidelijk herkenbaar.

Een unieke smaak

Rode syrah of shiraz wijn kenmerken zich allebei door een zeer robuuste smaak. De geoefende wijndrinker herkent duidelijk de hoeveelheid tannine in de wijn, dit komt doordat de druiven een dikke schil hebben. De wijn heeft dus echt body. Dat maakt dat een goede syrah of shiraz uitstekend te combineren zijn met wat zwaardere gerechten zoals (wild)vlees, maar ook stoofpotten en zelfs kaasplankjes. De wijn heeft doorgaans een hoog alcoholpercentage, waardoor we het afraden om hem bij lichte gerechten zoals gevogelte of salades te drinken.

Onze tip: combineer een mooie syrah of shiraz wijn met lamsvlees.

wijn-bij-lamsrack

Veelzijdigheid

Een ander onderdeel van het etiket waarop u moet letten als u een shiraz- of syrah wijn koopt is de soort wijn. Een syrah of shiraz kan namelijk in een cépage (wijn van één druivensoort) en als bled verkocht worden (ook wel assemblage genoemd). In het geval van een blend wordt de Syrah of Shiraz gecombineerd met andere, vaak lichtere druifsoorten. De Syrah druif wordt, met name bij Australische wijnen vooral gecombineerd met een Cabernet Sauvignon en Merlot druif. Dit levert een wijn op die ook wel bekendstaat als de CSMS-blend. Ook de GSM-blend, een combinatie van de Grenache, Syrah en Mourvèdre, is vrij populair.

Uniek aanbod wijnen

De wijnen van Drinkrituals hebben altijd net dat beetje meer. Dat komt doordat wij onze kennis van wijnen uit de Kaukasus ook voorvertalen naar wijnsoorten en druiven die al langer bekend zijn in het Westen. Door deze combinatie hebben we een unieke selectie opgebouwd met wijnen van over de hele wereld. Want dankzij de betere transportmogelijkheden, technologische vooruitgangen en nieuwe kweekmethodes ontstaan er ook unieke smaakcombinatie als het om druiven gaat. Wij willen u daarom graag meenemen op een ontdekkingstocht. Dit doen we aan de hand van duidelijk wijnadvies. Niet alleen om te drinken, maar ook voor de juiste wijn-spijscombinatie.

Bestel vandaag nog in onze webshop

Onze wijnen bestelt u gemakkelijk via onze webshop. Wanneer u uw nieuwe wijnen voor 16:00 uur bestelt, worden deze de volgende dag al geleverd. Ook goed om te weten: bestelt u vanaf €120,-? Dan profiteert u van een gratis verzending, bij een lager bedrag komen hier namelijk nog bezorgkosten bij. Heeft u nog bepaalde vragen over onze levering of bestelmethodes? Raadpleeg dan onze bestelprocedure voor meer informatie.