fbpx
×

Wat is brandy en hoe drinkt u het?

Brandy, ook wel brandewijn genoemd, is een gedistilleerde drank die voortkomt uit wijn van hoge kwaliteit. De meeste brandy’s kennen een alcoholpercentage van rond de 40%. Het produceren van brandy is ontstaan omdat mensen een manier wilden vinden om hun wijn langer houdbaar te maken. In het begin was de productie van brandy geen succes, tot bleek dat de drank goed kon rijpen op eikenhout. Inmiddels is deze brandy niet meer weg te denken uit de wereld van gedistilleerde dranken en veel landen hebben hun eigen tradities en produceren brandy op unieke wijze. Hoewel Frankrijk en Spanje beide goede brandy’s maken, springt Armenië er echt uit. Yerevan Brandy Company, die sinds kort een onderdeel van Pernod Ricard is, is verreweg de meest bekende brandy-producent in Armenië.

De geschiedenis van Ararat Brandy

Het merk Ararat heeft tegenwoordig diverse soorten brandy ontwikkeld. Al sinds 1887 maakt Ararat de beste brandy van Armenië. Ararat verwijst naar de Ararat berg, het nationale symbool. Voor de productie van hun brandy’s maken zij gebruik van inheemse witte druiven van de beste kwaliteit, aangevuld met noten, lokale vruchten en bronwater. De Ararat Brandy kenmerkt zich door een smaaksensatie in de mond met een zachte smaak en een licht scherpe afdronk. U kunt daarom Ararat Brandy uitstekend combineren met een smakelijk gerecht of als digestief na de maaltijd. Op onze webshop vindt u een schitterende collectie brandy die u apart of als cadeauverpakking inclusief bijpassend glas kunt aanschaffen.

Het productieproces van brandy

Echte wijnkenners zullen het productieproces van brandy vast herkennen. Om brandy te maken zijn vergistbare suikers nodig welke zich bevinden in de druiven. In de schil van de druif zit het nodige gist. Tijdens het persen van de druiven komen deze ingrediënten al bij elkaar. Op dezelfde manier wordt namelijk wijn gemaakt. Bij het produceren van brandy is het belangrijk om de hoeveelheid suikers en de vergistingsperiode nauwkeurig aan te houden. Zo ontstaat de beste brandy. Nadat het vergistingsproces is afgelopen begint het destilleren. Ieder land heeft zijn eigen technieken en rijpt op een andere manier. Dit geeft de soort brandy zijn unieke smaak. Zo kiest Frankrijk ervoor om brandy te rijpen op eikenhouten vaten, terwijl Spanje de drank op sherry vaten laat rijpen. Armenië produceert Ararat brandy op de Franse cognac-manier, maar deze op Kaukasische eik waardoor de alcohol zijn typische smaakkarakter krijgt. 

Zo drinkt u het!

Brandy wordt doorgaans geserveerd in glas met korte steel en een brede bodem op kamertemperatuur. Om optimaal van de brandy te genieten houdt u uw glas voordat u een slokje neemt, even in de handen. Dit zal de smaak van de drank alleen maar versterken. Brandy hoort u rustig te drinken en even in de mond te houden, voordat u doorslikt. Zo kunt u de smaak goed tot u nemen en proeven. 

Het is mogelijk om brandy puur te drinken, ook wel ‘neat’ genoemd. Daarnaast kunt u brandy ook prima combineren met andere (non-alcoholische) drankjes, een brandy based cocktail. In ons vorige blog hebben we een aantal heerlijke recepten voor cocktails met brandy beschreven. Welke is uw favoriet?

Welke brandy gaat u proberen?

Op onze webshop bieden wij enkel brandy’s aan van topkwaliteit. We hebben zorgvuldig ons aanbod Ararat Brandy samengesteld, zodat u kunt genieten van een écht goede gedistilleerde drank. Bekijk ons assortiment en bestel eenvoudig online.

Onze merken

Wij hebben de volgende merken in ons assortiment.

Om deze webshop te mogen bekijken moet je ouder dan 18 zijn. Ben je ouder dan 18?