Wijn Areni druif

Wijn van de blauwe Areni druif is kenmerken voor Armenië. De Areni (ook wel Areni Noir) wordt al duizenden jaren gebruikt op de Kaukasus. Niet voor niets wordt wijn van de Areni druif dan ook tot de meest kenmerkende wijnen van het land. Wijnen met de Areni kenmerken zich door de stevige, volle smaak die niet onderdoet voor robuuste Europese of Amerikaanse druifsoorten. Zeker als u een echte wijnliefhebber bent en op zoek bent naar een unieke druivensoort is wijn van Areni druiven een aanrader. Op deze pagina vertellen wij u dan ook graag meer over zijn eigenschappen.

Showing 1–24 of 32 results

Wijn Areni druif kopen

Net als andere druifsoorten is wijn van de Areni druif verkrijgbaar in verschillende soorten. Van halfdroog tot droog en zelfs zoete rode wijnen: de Areni druif leent zich prima voor een divers bouquet aan smaak en ondertoon. Ook worden er roséwijnen van de Areni geperst. Toch worden wijnen van de Areni druif nog niet zo heel lang geproduceerd. De druif werd in eerste instantie gebruikt in de eveneens bekende Armeense brandy’s.

Bijzondere naam

De naam Areni is niet zomaar aan de druif gegeven. Dat heeft dan ook alles te maken met de regio waar de Areni Noir groeit: een bergachtige streek met spelonken, grotten en oude kloosters. Lang geleden werd bij een van de grotten bij het dorpje Areni een wijnmakerij en wijnkruiken uit het verleden gevonden. In deze grotten werden resten van de druif Areni gevonden, waarna de wijnen uit dit gebied ook dezelfde naam kregen. De grotten zijn overigens nog steeds te bezichtigen tijdens wijntours in het gebied!

Eigenschappen druif

De Areni als druif heeft zich in al die eeuwen wijnbouw ontwikkeld tot een harde, wintervaste druifsoort. De wijngaarden waar de Areni geteeld wordt, bevinden zich dan ook in het hoogebergte van de Kaukasus. Op enkele duizenden meters en in de bergdalen vindt men de ideale bodem om deze druiven te verbouwen, niet zelden op een basis van vulkanisch gesteente dat mineralen aan wijn en druif geeft. Logisch dat de Areni ook wel de Pinot Noir van de Kaukasus wordt genoemd. Beide druifsoorten hebben qua achtergrond dan ook enige overeenkomsten.

Genieten van unieke wijn: dat is ons doel!

Wie van wijn houdt, houdt ongetwijfeld van onze collectie Armeense en Georgische wijnen. Zowel voor de echte wijnfanaat als de beginnende liefhebber vindt u een uniek aanbod wijnen uit de Kaukasus. Hoewel deze wijnen in Nederland aanvankelijk nog niet erg bekend waren, wordt er hard aan gewerkt om na Oost-Europa en Azië ook West-Europa kennis te laten maken met deze prachtwijnen. Heeft u dan ook vragen over bepaalde wijnsoorten, smaken of wijn- en spijcombinaties? Aarzel niet om de hulp van Drinkrituals in te schakelen. Heeft u een bepaalde vraag of wilt u meer weten over deze speciale wijnen? Neem in dat geval contact op via +316 – 188 90 377 of stuur een mailtje naar info@drinkrituals.com.